C C C C A+ A A- X

Прессъобщение Годишен отчетен доклад за 2022 г.

Дата на публикуване 31 март 2023 Последна редакция 31 март 2023 Съобщение Отпечатай

Годишният доклад за 2022 г. отразява дейността на Окръжен съд – Пазарджик и на Районните съдилища в Пазарджик, Велинград, Пещера и Панагюрище в изпълнение на задълженията им по чл. 117 от Конституцията на Република България – защита на правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, както и по чл. 7 и чл. 8 от Закона за съдебната власт – справедливо и безпристрастно правосъдие, при точно и еднакво прилагане на законите спрямо всички.

На събранието по приемане на отчета присъстваха зам.-председателя на Апелативен съд – Пловдив Надежда Желязкова, председателят на Административен съд – Пловдив Мариана Шотева, И.Ф. председател на Административен съд – Пазарджик Десислава Кривиралчева, зам.-окръжния прокурор Васил Малинов, Директорът на ОД на МВР – Пазарджик ст.комисар Иван Зеленков, Директорът на ТД НС Георги Георгиев, окръжни съдии, председатели на районните съдилища, районни съдии.

Председателят на Окръжен съд – Пазарджик Елеонора Серафимова визуализира основната цел на доклада, която е да даде обективна оценка за свършената работа, да анализира проблемите и да очертае тенденциите, като същите спомогнат да се изготвят предложения за подобряване дейността на съда, които от своя страна да спомогнат за подобряване публичния му образ и повишаване общественото доверие в съдебната система.

Към 31.12.2022 г. броят на съдийските щатове в Окръжен съд – Пазарджик е 20 щатни бройки, от които 18 са заети, свободни са 2 щ.бр. за младши съдии. В съдебната администрация са заети 40 щ.бр.

През 2022 г. общият брой на постъпилите и образувани дела в ОС – Пазарджик е 1769. С останалите висящи 370 дела от предходната 2021 г. общият им брой за разглеждане е 2139. Свършените дела през отчетния период са 1821 бр. като от тях 1476 бр. са приключили в 3-месечен срок, което съставлява 81%.

През 2022 г. в Окръжен съд – Пазарджик новообразуваните граждански дела от всички видове са били 977. Налице е намаление на общия брой постъпили граждански дела, което е в резултат на намаленото постъпление на въззивни граждански и въззивни частни граждански дела.

Новообразуваните граждански дела I-ва инстанция през 2022 г. са 136. Анализът на постъплението на делата по видове сочи, че постъпленията на дела от този вид е най-голямо в сравнение с всички останали – наблюдава се увеличение на постъпилите молби за осиновявания, молби за поставяне под запрещение, дела по общия исков ред. Свършени са 141 дела, от тях 62% са приключили в 3-месечен срок. Този показател сочи за повишаване бързината при разглеждането на този вид дела въпреки по-големия общ брой дела за разглеждане през 2022 г. Няма постъпили жалби за бавност по граждански дела.

През отчетната година са постъпили 221 търговски и частни търговски дела, разгледани са 42 свършени са 225 бр., от които 52 % са в 3-месечен срок. Следва да се отбележи, че въпреки увеличеното постъпление на дела, това не се е отразило негативно на срока за тяхното приключване, а напротив – през последната година се отчита подобрение на този резултат спрямо предходните 2 години. Не бива да се пренебрегва и факта, че върху приключването на половината дела над 3-месечен срок пряко отражение имаха обективните факти – продължаващата епидемична обстановка, довела в немалка степен до продължителна невъзможност за своевременно връчване на книжа и многократното отсрочване и отлагане на съдебни заседания. Няма постъпили жалби за бавност по търговски дела.

През 2022 г. новообразуваните въззивни граждански дела са 389 бр., свършени са общо 434 дела, като 286 от тях са в 3-месечен срок или 66% от делата. Въпреки намаленото постъпление, свършените дела в сравнение с предишната 2021 г. са с 15 бр. повече.

През 2022 г. общо за разглеждане в съда е имало 844 наказателни дела от всички видове, от които новообразувани са 790 бр. Новообразуваните НОХД са 66 бр., по обвинителни актове са 56 бр., останалите 10 бр. са по внесени споразумения от прокурора.

Следва да се отбележи, че през 2022 г. са образувани 11 дела с фактическа и правна сложност, с повече от 3-ма подсъдими, повече от 20 свидетели, с обем писмени доказателства над 3000 стр., с над 5 експертизи.  Общо през годината са разгледани 20 дела от този вид, по които са проведени множество съдебни заседания, разпитани са голям брой свидетели, изслушани са множество съдебни експертизи. Приключени са 13 бр.

През 2022 г. общо са разгледани 98 наказателни дела от общ характер. Свършени са 79, от тях 53 в 3-месечен срок, което представлява 67%.

С постановяване на присъда са приключили 39 НОХД, със споразумения, внесени от прокурора са приключени 10 дела, споразуменията, сключени в съдебно заседание са 19 бр. За доразследване и отстраняване на допуснати нарушения на процесуалните правила са върнати на прокурора 10 дела, 1 дело е прекратено и изпратено по подсъдност. От посочените данни се налага изводът, че през изминалите две години се наблюдава тенденция за увеличение на делата, приключили със споразумения. Различно през 2022 г. спрямо 2021 г. е двойното намаляване на броя внесени от прокурора споразумения по чл.382 НПК и почти двойното увеличение на споразуменията, сключени и одобрени в открито съдебно заседание. Повишаването на този показател води до няколко ефекта, като на първо място това е бързината за приключване на наказателното производство, което е един много съществен критерий, обуславящ бързина при правораздаването на съда и приключване на делата в инструктивните 3-месечни срокове. На второ място, при така проведено и приключено наказателно дело не се налага разходване на бюджетните средства, които в последствие в повечето случаи не могат да бъдат възстановени, което също е един много съществен фактор. И на следващо място, но не на последно, се налага извод за добре свършена работа от органите на досъдебното производство.

Намалял е броя на проведените съдебни заседания, което е в резултат, както на по-малкото постъпление, така и поради големия брой – 29 броя приключили със споразумение дела и 10 броя прекратени дела. Съществената причина за отсрочването и отлагането на съдебните заседания, по-често по дела с фактическа и правна сложност, е поради независещи от съда обстоятелства – неявяване на подсъдими, защитници, допускането на нови експертизи, събирането на доказателства, които са пречка съдиите да приключват делата в по-кратки срокове. Отделно от това следва да се отбележат и възникващите пречки, свързани със заболяване на страни или невъзможност да се сформира съставът на съда, разглеждащ делото при заболяване на съдии и съдебни заседатели.

На съд са предадени 98 лица, от които са осъдени 69. При 35 подсъдими е приложен института на условно осъждане; на до 3 години лишаване от свобода ефективно са осъдени 15 лица; над 3 до 10 г. – 9 лица, от 10 до 30 г. – 2 лица; доживотен затвор – 1 лице. Пробация е наложена на 4 подсъдими, на 3 подсъдими е наложено друго наказание. Общо 32 от осъдените лица са сключили споразумение.

През 2022 г. са образувани общо 111 бр. ЧНД по искане за използване на специални разузнавателни средства, внесени от ОД на МВР – Пазарджик, Окръжна прокуратура – Пазарджик, ТД НС Пловдив, ГДНП София, Главна Дирекция „Вътрешна сигурност“, ГДБОП. Изготвени и внесени в съда са 24 бр. веществени доказателствени средства.

През 2022 г. в медийното пространство са изпратени и публикувани на Интернет страниците 33 бр. бюлетина за насрочени дела и 14 прессъобщения, касаещи движението на дела на Окръжен съд – Пазарджик и информиране относно различни кампании и инициативи на съда.

Информационният център за работа с граждани продължава да предоставя различни по вид услуги, като приемане на заявления и издаване на удостоверения за несъстоятелност на фирми, юридически лица с нестопанска цел, адвокатски дружества, осигуряване на бланки – образци за различни съдебни процедури, предоставяне на информация на страните относно движението на делата, предоставяне на информация за съдебни процедури и събираните от съдилищата такси. За улеснение на гражданите са инсталирани два POS-терминала, които предоставят възможност за внасяне на място дължимите такси за извършваните от Окръжен и Районен съд услуги, без комисиона за превода.

В съдебната палата функционира Център по медиация, който обслужва съдебния район на Окръжен съд – Пазарджик. Чрез медиатор се разрешават правни спорове и се преодоляват конфликти посредством други алтернативни способи. Целта е да се популяризира медиацията като ефективен, бърз и икономичен извънсъдебен способ за разрешаване на спорове, за което за в бъдеще ще следва да се насочат усилията, както на съдиите, така и на медиаторите. За 2022 г. има 3 подадени заявления. По едното не е осъществена среща, тъй като ищеца не е намерен. По другите са проведени по 2 срещи, но страните не са постигнали споразумение за разрешаване на спора по извънсъдебен ред.

През 2022 год. в съдилищата от Пазарджишкия съдебен район са постъпили общо 10 бр. заявления за достъп до обществена информация – по 7 бр. е предоставен пълен достъп, по 2 бр. е предоставен частичен достъп, на 1 заявител е отказан достъп до исканата информация, поради неприложимост на ЗДОИ.

Традиционно се проведе и Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2021/2022 година. Ученици от X и XI клас от паралелка “Съдебна администрация” при ПГИМ гр. Пазарджик проведоха производствената си практика в Окръжен и Районен съд – Пазарджик. Стажът им включваше изнесени лекции от съдии и съдебни служители, присъствие на съдебни заседания по наказателни и граждански дела, посещение на Синята стая в КСУДС гр. Пазарджик, посещение на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Пазарджик. Младежите активно се включиха в подготовката и провеждането на Коледния базар, организиран в Съдебната палата в подкрепа на 4-годишния Наско.

През 2022 г. стартира изпълнението на строително-ремонтните дейности в сградата по проект за реализиране на ремонта на отоплителната инсталация и изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение, които ремонтни дейности до 31.12.2022 г. не са приключили. През отчетния период са реставрирани входните врати на Съдебната палата, подменени са врати и каси на работни помещения, извършен е ремонт на помещение, увеличена е и електрическата мощност.

И през 2022 г. всички съдии от съдилищата в съдебния район положиха усилия за срочно и качествено осъществяване на дейността си. Ето защо постигнатите резултати по основната правораздавателна работа на съдилищата от  съдебния район сочат на добра организация и са от най-високо качество. В тази връзка периодично административният ръководител на Окръжен съд – Пазарджик изисква справки за движението на делата, просрочените съдебни актове и причините за това от съдиите в районните съдилища, което предвид посочените в доклада отлични резултати е ефективна мярка.

Единственият сериозен проблем, който остана нерешен през годините и се отразява най-отчетливо върху правораздавателната дейност на съдилищата от съдебния район е липсата на кадрова обезпеченост на същите. Вярно е, че утвърдената щатна численост на съдиите във всички съдилища е оптимална, но поради голямото текучество на кадри и липсата на регулярно провеждащи се конкурси от Висш съдебен съвет и към момента в съдебния район са налице незаети щатни бройки за съдии, което безспорно води до силно увеличена натовареност на работещите съдии, а от там и до известно влошаване бързината и качеството на дейността им. Този проблем трябва да намери решение и затова усилията на административните ръководители на посочените районни съдилища, както и на Пазарджишкия окръжен съд ще следва да са постоянни и насочени основно в тази насока.

Както съдиите от съдебния район, така и съдебните служители, са професионално подготвени и с достатъчно стаж, а и обобщавайки статистическите данни, изложени в настоящия доклад, може да се направи категоричен извод, че работата ни отговаря на заложените критерии за бързина и качество на правораздаването, успяваме да отстояваме принципите и гаранциите за независимост на съдебната система и утвърждаване върховенството на закона, въпреки че ежедневно сме изправени пред всички предизвикателства, в т.ч. динамиката на законодателните промени и общественото доверие. Ето защо усилията на всички ни следва да бъдат насочени основно към повишаване качеството на правораздаване, запазване на достигнатите високи стандарти за бързина на правосъдието и недопускане на необосновано забавяне на съдопроизводството, както и за улесняване достъпа до правосъдие от страна на гражданите, което да е предвидимо такова. Наред с това всички ние сме длъжни да сме съпричастни към случващото се в съдебната система, да сме единни за да се противопоставим на разделението, да сме лично отговорни към процесите, свързани с реформирането й. Ангажирайки се лично ще съумеем да допринесем в най-голяма степен за развитието и промяната на системата, за да може тя да отговори на нуждите на обществото, което от своя страна ще върне доверието си в нея.

Пълноценното реализиране на целите на правосъдието в условията на извънредни и ограничителни мерки,каквито преживяхме през периода 2020 г. – 2022 г. изисква и повишаване на техническата обезпеченост на органите на съдебната власт, търсене на гъвкави решения, гарантиращи опазването на правата на гражданите чрез спазване на законите, прилагането на мерки, съответстващи на обществените потребности в такива моменти, изпълнение на поставените цели при минимум вреди за страните. Постигната опитност през този период неминуемо ще доведе до въвеждането на нови изисквания към правосъдната ни система, към търсене на различни иновативни решения на съществуващи проблеми, отчетени като такива в кризисния период.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация